Adapting New Environment

ASSalam Readers..

nak mulakan dgn apa eh.. hurm.. let start with adapting in new environment..

kenapa eh topik ni dibincangkan? ada jg kawan2 yg tanya mcm mn nk berdikari..
susah la nk berdikari, macam2 alasan dorang bagi.. nak berdikari tu bukanlah susah, tp jg bukan senang nak capai.. bagi Min, semua tu x susah kalau kita posoitif..

bila kita positif kan, positif aura tu dtg, dan bila ada masalah, kita dpt atasi masalah tu..
sebab bila kita positif kita akan tenang.. dan kita akan pikir dgn lebih meluas.. 

i wanna share a story of mine, creating/organizing my own life..
lepas abes study around april 2011, min dpt keje sekitar Juru, Penang. 
masa tu kbykn kawan Min x abes study lagi.. plus min mmg x rmi kawan2 dkt kg..
sejak dr form1 smp la abeh degree, my fren only them from MRSM Pendang, KMPP n UMT.. 

masa dpt kerja tu, maksu yg tlg carikan rumah sewa. kebetulan dkt blok dia ada plak bilik kosong.
rumah tu didiami oleh student UiTM Penang.. for me, that's good sbb min xde masalah ntk get along dgn org.
asalkan dorang x ganggu Min sudah..

daripada seorang yg sgt aktif, sibuk dgn uni-life, bertukar menjadi lonely loner.. sbb nya, mula2 xde kawan sgt2x.. buat apa pon sorang2.. ye lah, housemate kan student.. bila dorang xde kelas baru la boleh lepak2..
masa tu keja home based ofis.korang fhm x? maksudnya, rumah sewa tu la ofis sbb keje masa tu just kena pegi observe site je.. working hours? ikut suka la, janji hari2 pegi tgk site.. at first mmg best, tp lama2 bosan.
weekly tgk wayang, window shopping sorang2. masa tu mmg lama x beriadah. smp la 1 hari Min tny housemate ada kawan2 yg maen tenis atau bola tampar.

mula dari situ Min start stalk dlm facebook, cari kenalan kpd kenalan yg maen bola tampar atau tenis dkt UitM. fren ngn dorang, pastu ajak sembang.. hehehe..  Mula2 tu segan la jg. buat muka x malu je. niat kita baek, nk berkawan kan.. tambah kenalan, alhamdulillah, dpt jg cari beberapa org.. tebalkan muka mula2 berhadapan dgn org yg x kita kenali.. lepas 3-4 kali jumpa tu, Min ajak dorang mkn2 n karaoke..
trust me, bila dorang agree nak join makan2 atau karaoke, masa tu dorang punya perangai akan reveal.. 
ahahaha.. pastu masa maen aka bersukan aka beriadah, selitkan unsur2 humor..

berkawan ni macam sistem piramid.. setiap hari bertambah.. sampai la satu tahap, dorang memerlukan kehadiran kita dalam aktiviti dorang.. kdg2 tu dorang smp sanggup cancel event yg dorang plankan sbb kita x dpt join.. =( kesian kot.. lama2 nanti semua akan jadi natural, ilang rs segan. hehe.. 

moral of the story, nak adapt dgn environment baru kenala positif. 
adapting new environment ada baik n buruknya. avoid from thinking of negatives. 
xpayah nk fikir buruk2 pasal org.. tanam dlm diri tu, kalau kita pikir buruk pasal org, org pun akan pikir buruk pasal kita.. so fikir la secara positif.. setiap perubahan tu mesti ada kebaikan.
dan kebaikan tu untuk diri kita jg.. 

that's all for now.. take care.. wassalam

Comments

Popular Posts