Kota Kinabalu Trip 2013 Part 2

Day 2!

Awake as early at 6am. terjaga sebab sejukkkkk sgt. almaklum la menginap dkt Kaki Gunung Kinabalu.
memandangkan kitorang nk check out pukul 12, we plan to arrive at Desa Cattle Farm as early as we could.
7am dh siap ready semua. Masa singgah dkt Pekan Nabalu dh beli tshirt I <3 kinabalu="" kota="" p="">



Dari Kundasang Inn, cuma 10 minit je perjalanan. jalan berbatu, xde tar. kitorang naek tu awal, kaunter tiket pun x buka lagi, kitorang lalu macam tu je, tp ms balik tu kitorang bayar la entrance fee. RM3. Disebabkan kitorang smp pagi tu ketika cuca nak hujan, makanya pemandangan agak berkabus. Feeling2 dkt New Zealand. Teruja tengok lembu hitam tompok putih tu. Cuaca sgt sejuk. Berangin kuat. Since min yang drive, so Min tetapkan kitorang akan spend dkt sini dlm sejam. Macam lama kan? Padahal kejap je. igt nk stay smp lunch. Semua x breakfast lagi. Min cdgkan semua breakfast dgn freshmilk sj, sbb perjalanan jauh lagi. Nk mkn nnt masa dkt Ranau, terus lunch.










Destinasi untuk hari kedua adalah Desa Cattle Farm - check out - Ranau - Sabah Tea Plantation - Luanti Fish Massage - heading back to KK.

Selasai dkt Desa cattle Farm, kitorang balik, check out teruskan perjalanan ke Ranau. Kemudian ke Sabah Tea Plantation. Sabah Tea Plantation dkt je dgn Luanti Fish Spa. tapi disebabkan hujan pada malamnya, jadi air sungai x jernih. keruh. kitorang x singgah la. naek ke Sabah Tea Plantation. dah selesai dkt sini, kitorang cepat baik ke Ranau untuk lunch. Since kitorang drive sendiri, kitorang dinasihatkan pulang ke KK awal sbb klu bertolak lepas jam 3 ptg, jalan berkabus tebal dan bahaya la untuk kitorang yang x biasa dgn jalan di Sabah ni. Not much to explain on day 2. we're just snap a lottttttttt of pictures and enjoy the scenery.
tapi apakan daya kitorang bertolak kul 4 lebih.. hahahahah.. degil sgt.








Mana tak nya, kitorang pergi Poring Hotspring & Canopy walk plak. canopy walk ni lagi la. kitorang x plan nk merentas hutan tu dgn kitorang pakai jeans dgn slipper. tapi kitorang terkena. igtkan trek nk g canopywalk tu senang je, rupanya, ya ampunnnnn. Insaf okey. dah la pki skinny jeans. pastu kena trek dlm 1.5km untuk smp ke CanopyWalk.. again bayar RM3. untuk entrance fee.. RM5 plak bayar untuk pas bg setiap gadjet yg boleh amek gmbr. so kalau korang ada 5 kamera, korang byr pas untuk 5 kamera. Pelik tapi benar. Sebab dkt CanopyWalk nnt ada org jaga n check korang nye pass. Baru la korang leh amek gambar dkt canopywalk tu.







Lepas habes canopy walk, ada satu sign board, Kipungit Waterfall. lagi 300m. so kitorang jalan je la lagi 300m. dgn hajat nk tgk tempat je. sekali samapi, nah amek kau. waterfall tu cantik. Sejuk plak air dia. Dgn skinny jeans tu jg Min terjun ke dalam air. Unplan!!!!! dah delay masa lagi nk baik KK. Sempat jg beramah mesra dgn seorang warganegara Austaralia kelahiran Melaka. dah 10 tahun dia tggl sana. She helps to snap few pictures while we having fun at the waterfall.

Kitorang cepat2 trek keluar balik sebab nak rushing. Nak elak dari gelap masa balik ke KK.
Alhamdulillah. kitorang sempat smp KK sekitar jam 9 mlm. kitorang smp lewat sbb kitang singgah dinner dulu dkt Restoran yg JJCM singgah dkt Rumah Terbalik tu. kebetulan mlm tu adalah countdown merdeka. 
Jalan ke KK agak sesak la. Smp je kitorang terus check in apartment. Kitorang menginap dkt Promenade Apartment, bukan Promenade Hotel. berdekatan Api-Api Centre. x sempat nk rehat pon, kitorang turun plak dari apartment sbb nk tgk perarakan kereta berhias berdekatan apatment kitorang. 

Kitorang x tggu lama untuk countdown, sbb kitorang kena bangun awal untuk esok.
Water Rafting Sg Padas level 3-4. 
Good nite! 

Comments

Popular Posts