Kota Kinabalu Trip Part 3

Day 3.
Padas White Water Rafting
Padas here we come! Memandangkan hajat kami nak daki gunung x kesampaian dek kuota terhad untuk mendaki, kami merancang untuk melakukan aktiviti lasak, rafting! Ada 2 pilihan ntk melakukan rafting, samada di Sg Kiulu atau Sg Padas. SG KIULU  ntk beginner, SG PADAS untuk level 2-4.  Level ini bergantung kpd keadaan sungai da jeram, air deras level tgi la.



Pergerakan bermula seawal jam 500am. Bertolak dari Premonade Apartment kami diambil dan dibawa ke Beaufort menaiki van. Perjalanan dari Beaufort memakan masa lebih kurang 2 jam. Kami berenam dah standby susu, roti, biskut kering dan milo, sbb masinh2 blur tentang perjalanan harini. Mana taknya, semua x wat research pon psl aktiviti hari ni. Semuanya diuruskan Zaidy. Kitorang wat collection n serahkan pd Zaidy.
BUSAT, menjadi pilihan kami sbb Zaidy berjaya mendapatkan harga pakej termurah. RM170 seorang berbanding dgn yg lain. Pakej termasuk transfer dari dari apartment ke destinasi, refreshment dkt Pangi, rafting dan mkn tgh hari.
Kitorang smp Beaufort lebih kurang jam 715am. Menunggu guider ntk bg arahan seterusnya, katanya dia sedikit lewat. Blurr adalah ayat terbaik untuk describe kitorang pagi tu. Xtau nk kemana dan buat apa melainkan tgk org sekeliling. Kitorang masing2 amek gmbr je la. Dan kemudian guider smp da suruh kitorang naek train.






Klasik! Merasa la naek keretapi enjim lokomotif. Sgt klasik. 4 gerabak semuanya. Kitorang naek gerabak last, berhimpit dlm 20 org. Bersempi-sempit dgn kelengkapan rafting, bhn mentah masakan tg hari. Hahahahah. Semua tu pengalaman.
Min cari port nk tidor, sbb rs xcukup rehat. Drvg dr KK ke Kundasang ke KK balik. Penatttt. Wakakaka. Berlantaikan cebisan kotak, asalkan selesa, terus terlelap. Hahahah. Sblm tren bergerak, terperasankan seorang selebriti dlm tren. Nash Idrus, peserta The Apprentice Asia. Nak tegur tp segan, dlm hati kata, xpe la. Kang kat rafting nnt tegur la dia.








2jam baru smp Tenom. Kena tukar tren. Cepat2 kitorang keluar. Masuk tren ke Pangi. Another 30 minutes of journey. Sepanjang perjalanan tu kitorang dh nmpk Sg Padas. Air deras. Hohohohoh. Excited x igt.

After about 4hours and 30 minutes of journey we finally arrive at Pangi. Endpoint rafting nanti. kitorang semua cepat tukar baju dan simpan brg2 dlm bilik. nanti bilik akan dikunci. Kemudian kitorang diberi rehat dan jamuan ringan. Makan tembikai. xleh makan yg berat2 takut nnt muntah dlm sungai tu. hahahaha.

Kami diberi taklimat untuk rafting tentang safety, mcm mn nk kemudi, susun atur duduk atas bot. semua ni penting. kalau terbalik nnt masa rafting kena tau cari nk selamatkan diri. sama ada bodyrafting atau naek semula ke dalam bot. Selesai semuanya kitorang angkut bot ke gigi air sungai. ada 16  bot kesemuanya yg akan dilepaskan. kata guider hari ni antara yg paling ramai org dlm mgu ni, tambahan pula, keadaan sungai sgt optimum untuk rafting sesuai dgn level 4.

Enjoy the pictures!!!!



















Sampai endpoint, kitrang inflate bot yg kitorang naek td. penat woooo. lapar semua ada. kitorang rehat kejap, then serbu ntuk lunch. sapa2 yg nk bersihkan bdn dulu pon boleh, nk mkn dulu pon boleh. Semua gmbr ni diambil oleh cameraman yg disediakan oleh tour agen. Rm180 untuk setiap keping DVD yg di-burn. kitorang berenam kongsi duit, balik apatmen kitorang transfer je masuk pendrive. ada jg bideo.

bergambar dgn guider, on my left is amin. on my right is justin





tiket ni pemberian dari Amin. x semua org dpt, gift daripada dia. Thank You Amin!
 

 




Comments

Popular Posts